BIJ DE NIEUWE BAAS

Na een vaak lange zoektocht is het eindelijk zover: je nieuwe vriend komt thuis! je kan niet wachten om te gaan wandelen met je hond, naar de hondenschool te gaan, op bezoek bij familie en vrienden, kortom iedereen mag weten dat er een nieuwe bewoner is bij jou. Toch is het ook belangrijk je hond een goede en gezonde start te geven. Daarom is een controlebezoek bij de dierenarts geen overbodige luxe. Je kan er laten nakijken of je nieuwe hond gezond is en vrij is van ziekten en parasieten. Enkele dingen moeten toch in orde gebracht worden als je de hond wilt meenemen naar een hondenschool, familie of op reis.

Vaccinatie

Om je hond te kunnen beschermen tegen een aantal veel voorkomende besmettelijke ziektes is het zeker aan te raden je hond te laten vaccineren.
Je kan je hond tegen verschillende ziektes vaccineren, afhankelijk van wat je wil gaan doen met de hond.

Ontwormen

Wormen komen heel vaak voor bij honden. Deze wormen zijn ook besmettelijk voor de mens dus het is belangrijk goed preventief te werken rond ontwormen, en in het bijzonder ook met pups.
Wij raden volgend schema aan:
pups: 2 weken – 4 weken – 6 weken – 8 weken – 3 maand – 4 maand – 5 maand – 6 maand
Daarna kun je overstappen op het ontwormschema voor volwassen honden. 1 x 3 maand

Lintwormen zijn wormen die apart behandeld moeten worden. Je herkent ze als kleine witte rijstkorreltjes in de stoelgang van je hond. De besmetting komt voort uit de aanwezigheid van vlooien, dus ontvlooi je de hond ook best.

Vlooien

Deze kleine beestjes komen het vaakst voor bij honden en kunnen erge jeuk veroorzaken tot zelf een allergische reactie. Ze zijn heel besmettelijk en kunnen ook de mens bijten. Ook hier werk je best preventief aangezien een vlooienbesmetting erg hardnekkig kan zijn. Je kan je hond behandelen via een  pipetjes
in de hals "Vectra 3D". Hoe vaak je deze behandeling moet herhalen hangt af van welk product je gebruikt.

Teken

Teken zijn diertjes die zich ophouden in struiken en lang gras en wanneer een hond of ander warmbloedig dier langskomt laat hij zich vallen op de vacht van de hond en bijt zich vast in de huid, waar het bloed zuigt om zich te kunnen voortplanten.
Teken kunnen drager zijn van een aantal besmettelijke ziektes en kunnen lelijke infecties veroorzaken. Ook voor teken kan je preventief pipetjes op de hals aanbrengen van je hond. Let wel op: pipetjes die goed zijn tegen de vlooien zijn niet altijd even effectief tegen teken.

Er zijn nog een aantal andere ectoparasieten die voorkomen in het buitenland. Bent u van plan op reis te gaan met uw huisdier? Bel gerust voor meer informatie rond specifieke regiogebonden parasieten.

Vlooien- en tekenmiddel

Productinformatie Vectra 3D XS Spot-on hond 

Vectra 3D XS Spot-on hond (1,5 - 4 kg) (3 pipetten) is een anti-vlooienmiddel voor pups (vanaf 7 weken) en kleine, volwassen honden tot 4 kilogram.  Het heeft een afwerende, snelle en brede werking. Het doodt volwassen vlooien binnen 2 uur en gedurende een maand. Het voorkomt de vermeerdering van vlooien doordat het de ontwikkeling van eitjes tot volwassen vlo remt in de leefomgeving gedurende 2 maanden. Dat is van belang aangezien de meeste vlooien zich in de omgeving van een huisdier bevinden. 

Vectra 3D XS Spot-on werkt ook tegen teken en vliegende insecten zoals stalvliegen, zandvliegen en muggen uit de buurt van uw viervoeter. Het beschermt een maand lang tegen de Rhipicephalus sanguineus en Ixodes ricinus teek en maximaal 3 weken tegen de Dermacentor reticulatus. Als er al teken op uw hond aanwezig zijn bij het aanbrengen van dit middel, kan het gebeuren dat niet alle teken binnen de eerste 48 uur worden gedood.

De pipet maakt het toedienen eenvoudig en beschermt de hond optimaal. De parasieten gaan dood doordat ze met het middel in contact komen, zonder dat ze daarvoor hoeven te bijten. Vectra 3D bevat een unieke combinatie van drie actieve bestanddelen en laat een snelle verspreiding van het product over het lichaam van de hond toe. Dit middel is waterbestendig 48 uur na toediening.  

Niet gebruiken bij een overgevoeligheid voor de werkzame bestanddelen. Dit middel is niet geschikt voor katten. 

Tekenpen

Het gebruik van een juiste tekenpen is belangrijk om teken te verwijderen .

 Bench

Een bench of kamerkennel is prima te gebruiken als rustplek voor uw puppy. Daarnaast is de bench  een handig hulpmiddel bij de zindelijkheidstraining en bij het voorkomen van probleemgedrag wanneer de hond alleen is. Sommige mensen denken dat dit zielig is, maar de meeste honden ervaren de bench als een veilige plek. Daarvoor moet de hond wel eerst leren dat het niet eng is om opgesloten te zitten in de bench. Dit bereikt u door middel van benchtraining.

Een bench moet zo groot zijn dat de hond net kan staan, rond kan draaien en languit kan liggen.

De bench kan een handig hulpmiddel zijn in de opvoeding van uw pup. Puppies hebben de neiging overal op te kauwen. Om te voorkomen dat uw puppy aan uw bank, tafel en andere meubels gaat kauwen als u even weg bent, kunt u hem in de bench achterlaten. Als de pup gewend is om in de bench te blijven en te slapen, kan hij gemakkelijker veilig alleen blijven en zal hij ook op bijvoorbeeld de camping een rustige, aangename gast kunnen zijn

Haal uw pup er nooit uit als hij aan het janken of blaffen is. Dit mag geen succes opleveren! Alleen goed gedrag, mooi braaf wachten, wordt beloond door een vrijlating uit de bench. Als uw hond blaft of jankt, negeer hem dan gewoon. Is hij stil, ga dan naar de bench toe en open die alsof dit de normaalste zaak is van de wereld. 

De sleutelwoorden bij het herintroduceren van de bench zijn: geduld, geduld en geduld!!

Tot slot wil ik nog meegeven: zet uw hond nooit op straf in de bench. De bench moet te allen tijde een fijne plek zijn waar hij kan rusten en ontspannen.

Hondenvoederbak dubbel

https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/25228/hondenvoederbak-dubbel-eet-en-drinkbak-dubbel-honden

Bewaarton voor voer

Als jij goed voer voor je pup koopt wil je het ook goed bewaren. 
Puppy benodigdheden: Verzorging

Nagelknipper

Gebitsverzorging (tandenborstel, tandpasta, mondwater)
Voorkom dierenartskosten door het gebit van je hond regelmatig te verzorgen. Leer je puppy al van jongs af aan wennenaan het tandenpoetsen. Dan wordt het onderdeel van de routine.

Borstelen

Foxterrierpup
Als u Foxterrier pup in huis is kunt u het beste na 1 week beginnen met het borstelen. U pup moet eraan gewend raken om geborsteld en gekamd te worden.
De vacht moet 3 maal per jaar vakkundig worden getrimd. Hij mag nooit worden geschoren. Dan worden de kleuren dof en de vaste haarstructuur gaat verloren.
Een volwassen Foxterrier heeft elke week wel een borstel en kam beurt nodig. Er zijn verschillende soorten borstels en kammen in de handel. U kunt als borstel het beste een pinnenborstel nemen. Deze gebruikt u niet als een echte borstel. U drukt de borstel zachtjes in de haar en met een kleine beweging iets naar voren en dan gelijk van de huid af naar boven. U maakt een soort pluk beweging. U maakt een soort schep beweging. U gebruikt deze borstel voornamelijk voor de rug en voor het uitborstelen van de poten. Met de kam kunt u de hele hond doen.
Foxterrier hebben snel veel haren in de oren, controleer dit 1 x in de maand en ziet u te veel groeien haalt u ze er met een speciale tang eruit.
Controleer ook regelmatig zijn nagels, als ze te lang worden moet u ze knippen. Er zijn speciale nageltangetjes in de handel waarmee u rustig de nagels van uw Fox kunt knippen. Let er wel op dat u niet in het leven knipt want dat doet niet alleen ontzettend zeer maar het bloed ook ontzettend. Het donkere gedeelte van de nagel (beetje rood) is het leven.

Voeding

Natuurlijk wil je alleen het beste voor je hond,
Een goede puppyvoeding is de basis voor een goede groei!
Van nature zijn honden vleeseters. 

Granen in hondenbrokken hebben niet alleen een nadelig effect op de spijsvertering, maar veroorzaken bij sommige honden ook ernstige allergische reacties. Dit kan uiteenlopen van maag en darmproblemen tot haaruitval en ernstige jeuk. 

Waarom geen hondenvoer met granen:

Granen komen niet voor in de natuurlijke voeding van de hond

Honden nemen geen voedingsstoffen op uit granen

Granen en gluten kunnen allergische reacties bij honden veroorzaken

Graan verstoord de spijsvertering bij honden

Hondenvoeding met granen veroorzaakt maag en darmproblemen

Wat zit er in graanvrije hondenbrokken?

Natuurlijke graanvrije hondenbrokken bevatten hoogwaardige bronnen van eiwit door de toevoeging van bijvoorbeeld lam of kip.

Daarnaast zijn de granen vervangen door natuurlijke koolhydraat-bronnen waardoor er een langzame afgifte van energie plaats kan vinden in het lichaam van de hond. Daarnaast bevatten natuurlijke koolhydraten in hondenbrokken veel voedingsvezels die de werkingen van de darm juist stimuleren. Graanvrij hondenvoer is daarmee dus gezonder én beter te verteren. Hierdoor worden voedingsstoffen optimaal opgenomen in het lichaam

Waarom kiezen voor graanvrij hondenvoer:

Natuurlijke bronnen van koolhydraten en eiwitten

Verbetering van de spijsvertering

Ondersteund het immuunsysteem van de hond

Hondenvoer zonder graan is voedzaam

Graanvrij hondenvoer zorgt voor een perfecte balans in de energievoorziening

Sterk aanbevolen is Wolfsblut Hondenvoer

Het voer bevat ook geen suiker, geen sojabonen, kleurstofen, evenals smaken en conserveermiddelen.
|Wolfsblut maakt natuurlijke en gezonde, maar vooral smakelijke hondenbrokken en natvoer voor jouw trouwe viervoeter.
. Het gezondheidsvoer bevat enkel natuurlijke ingrediënten en is op een milieubewuste en zorgvuldige manier geproduceerd. Wolfsblut hondenvoer ondersteunt de gezondheid van jouw harige vriend met optimale voeding voor pups, volwassen en oudere honden. Daarin wordt ook onderscheid gemaakt tussen kleine en grote rassen.

Een eitje per week prima

Eieren zijn een onderdeel van een rauwvoer-menu, maar kun je ook prima toevoegen aan een brokkenmenu. Er zitten gezonde voedingsstoffen in en veel kwalitatief eiwit. In het rauwvoer-menu zonder toegevoegde vitamines en mineralen, zit vaak weinig choline, en deze voedingsstof zit in eigeel.

De voordelen van eieren voor de hond

Eieren bevatten veel voedingsstoffen, waarvan goede aanvullingen op een hondenmenu zijn:
choline
alle essentiele eiwitten
vitamine D
antioxidanten zoals luteine, zeaxanthine, vitamine E, alfaliponzuur en selenium
omega 3

Runderhart  en Kabeljauw of Koolvis een keer per week is prima,Honden zijn er dol op !!!

Beweging - training: de jonge hond

Om hier een volledig antwoord op te geven, is het belangrijk van iets meer toe te lichten over de groei van een jonge hond en de mate van belastbaarheid. We zetten voor u enkele tips en regels op een rijtje zodat u op een zo gezond mogelijk manier met een zo min mogelijke belasting van uw hond kan genieten tijdens zijn groei.

Enkele cijfers

Het sluiten van de groeiplaten voor een gemiddeld grote hond
Schouder 10-12 maanden
Elleboog 9-11 maanden
Tenen 6-7 maanden
Bekken 5-6 maanden
Heup 9-11maanden
Knie 10-14 maanden

hieruit kunnen we besluiten dat voor de leeftijd van 14 maanden we de hond zeker niet te zwaar mogen belasten omdat de beenderen nog niet volledig volgroeid zijn!

Iets meer over bewegen

Teveel beweging op jonge leeftijd is slecht, maar te weinig beweging ook! In het eerste levensjaar van de pup moet hij leren te bewegen, en leren alles goed timen: kracht, snelheid en richting. Coördinatie moet geoefend worden om een goede en vlotte beweging te krijgen. Dit kan je doen door veel en gevarieerde bewegingservaringen op te doen: wandelen op verschillende ondergronden, omgevingen, materialen,… lopen op gras is helemaal anders dan lopen in het mulle zand op het strand, en je evenwicht bewaren op een matras is heel wat moeilijker dan op een harde vloer! Dit zijn allemaal dingen die je kan oefenen met je jonge hond en die zijn coördinatie en omgevingsbesef verbeteren. Dit kan later heel goed van pas komen in de sport.

Let wel, zoals hierboven reeds is aangetoond zijn op eenjarige leeftijd nog niet alle groeischijven gesloten, en moeten we hoge piekbelastingen nog zoveel mogelijk proberen te vermijden. Toch is de aanwezigheid van reeds goed ontwikkelde spieren goed om het nog kwetsbare skelet van de hond te gaan beschermen en te gaan ondersteunen.

Wandelen met de jonge hond

Hierbij kunnen we gebruikmaken van enkele vuistregels:

verspreid de wandelingen gelijkmatig over de dag
- wandel liever wat vaker per dag dan één lange wandeling
- wandelingen 5min/maand gaan uitbreiden
o bv pup 8 weken: 10 min, 5 keer per dag
o pup van 12 weken: 15 min, 5 keer per dag
o pup van 16 weken 20 tot 25 min, 5 keer per dag
o etc.

Spelen met de jonge hond

Maak een keuze uit spelen of langer wandelen. Beiden te vaak of te lang gaan doen is te belastend; ook bij spelen is het beter van meerdere keren per dag korte stukjes te spelen dan één keer lang te spelen.
Vermijd  tot aan een leeftijd van 9 maand van achter ballen aan te hollen die stuiteren.
zoekspelletjes of spelen met speelgoed dat niet kan stuiteren mag wel.

Fietsen met de jonge hond

Dit mag vanaf de leeftijd van 8 maanden ( grote rassen liever nog later)
- de eerste 2 weken begint u erg langzaam: 2 a 3 keer 5 minuutjes is meer dan voldoende om rustig op te  bouwen
- vanaf de 3e week 10 minuten
- Om de 14 dagen kan u dan de tijd gaan opdrijven tot 20 a 25 minuten
- Pas uw tempo altijd aan aan de hond. Hij mag nooit achterkomen! Een goed tempo is een vlotte draf     voor de hond.
- Pauzeer regelmatig
- Vermijd lange monotone fietstochten (bouw een maximum van 1 uur in tot zeker de leeftijd van 14 maanden)
- Controleer na elke fietstocht de voetzooltjes van uw hond. Bij de minste beschadiging moet u de tijd gaan afbouwen.

Trappenlopen met de jonge hond

Vermijd té veel trappen.
Let op het tempo; dit moet rustig en beheerst zijn, hij mag zeker de trap niet afstormen
Vermijd gladde of open trappen
Risicohonden: kleine en kortbenige honden, honden met overgewicht, weinig conditie
Laat de hond niet 10 keer de trap op en af lopen, maar leer hem toch van op een goede manier trappen te lopen

Training van de jonge hond

Als u van plan bent te gaan sporten met uw hond eenmaal deze volgroeid is (denken we aan agility, canicross, dogfrisbee, flyball,..) is het ook belangrijk van een vast schema aan te houden en de hond in het begin zeker niet teveel te gaan belasten, willen we nog lang meedraaien in de hondensport.

- Tot 8 maanden leeftijd

Vooral speltraining. De hond moet veel lichaams- en bewegingservaring opdoen zonder de beenderen, spieren en gewrichten teveel te gaan belasten. het hoofddoel in deze fase is het coördinatievermogen te trainen en de bewegingen te timen. Zo kunnen we het risico op blessures al op jonge leeftijd gaan verminderen.
Variatie is zeker een must . Boven alles moet het erg fijn blijven voor de hond en moeten ze gemotiveerd blijven. Train niet als ze moe zijn en zorg voor minstens evenveel rustperiodes!
Tijdens het spel moet de hond veel winervaring opdoen, zo blijft hij gemotiveerd. Vermijd piekbelastingen zoals springen, het rennen achter stuiterende ballen (de plotse richtingverandering is heel belastend) en vermijd lang galopperen.

enkele voorbeelden van spelletjes ( doel: zelfvertrouwen en durf verhogen)
- lopen over wankele ondergrond bv plank op hoopje zand
- over lage obstakels en stokken laten lopen, in combinatie met vreemde ondergrond
 zoekspelletjes
- lichte trekspelletjes of apporteerspelletje met bv een tennisbal in een kous

 Na 8 maanden

Nu kunnen we geleidelijk de conditie gaan opbouwen. Denken we aan korte sprintjes rechtdoor, zwemmen (korte stukjes),..
Vanaf 9 maanden kan u langere wandelingen gaan doen en het tempo beginnen opdrijven. Een uur wandelen mag nu geen probleem meer gaan geven.
Fietsen mag vanaf nu ook. Als u van plan bent van agility te gaan doen mag u de hond al enkele sprongen laten nemen op hoogte van de elleboog van de hond.

  Na 14 maanden

Springen mag nu boven elleboog hoogte en de weavetraining (agility) mag nu aangevat worden. Vroeger trainen op de weave is veel te belastend op de wervelkolom en kan op latere leeftijd voor rugproblemen zorgen (spondylose, artrose,..).
Geleidelijk aan kunnen we de uithouding verder gaan opbouwen.

Als u zich aan deze regels houdt en ook goed naar uw hond leert kijken en zijn signalen van vermoeidheid op tijd kunt herkennen, dan kan u optimaal gaan genieten van beweging met uw hond!


DWING HEN NOOIT !

 Door de hond te dwingen iets te doen, maakt u de situatie alleen maar erger. De hond worden banger, u gaat meer mopperen, hond wordt nog banger, etc;

 

Veel succes!

Foxterrier Saxa Spartacus